PRIPOROČENE SMERNICE ZA UKREPE IN ZDRAVLJENJE PRI POŠKODOVANCIH S HUDO POŠKODBO GLAVE

  • Slovensko združenje za intenzivno medicino

Abstract

Pred nami je druga dopolnjena izdaja priporočil za zdravljenje poškodovancev s hudo poškodbo glave. Prva izdaja priporočil za zdravljenje hude poškodbe glave je bila izdana v okviru Slovenskega združenja za intenzivno medicino (SZIM) leta 2002 v zelo majhni nakladi, ker je bila namenjena slovenskim zdravnikom, ki delajo v intenzivni in urgentni medicini. SZIM je leta 1999 povzelo novo in enotno obliko izobraževanja intenzivistov (PACT – Patient Oriented Acute Care Therapy), ki ga priporoča evropsko združenje za intenzivno medicino. Prvi sklop izobraževanja je bil namenjen diagnostiki in zdravljenju hude možganske poškodbe. Ob pripravi na predstavitev smernic za zdravljenje poškodovancev s hudo poškodbo glave je bila ugotovljena velika razlika v pristopu in zdravljenju te skupine bolnikov v Sloveniji. Oblikovana je bila interdisciplinarna skupina, ki je pod vodstvom dr. Ane Špec-Marn prilagodila smernice slovenskemu prostoru in upoštevala tukajšnje razmere. Strokovni in izvršilni odbor SZIM je smernice z naslovom »Priporočene smernice za ukrepe in zdravljenje pri poškodovancih s hudo poškodbo glave« potrdil in predstavil Slovenskemu zdravniškemu društvu. Takoj po izidu priporočil leta 2002 so bili v skupino za pripravo smernic vključeni še drugi strokovnjaki z namenom, da bi jih uskladili z vejami medicine, ki se s hudo poškodbo glave srečujejo pri svojem delu. Soglasje vseh strok je bilo doseženo septembra 2003. Delo skupine s tem ni končano, saj bo vsako leto ponovno proučila veljavnost priporočil in jih v skladu z doktrino tudi dopolnila. V imenu SZIM se zahvaljujem članom skupine za pripravo priporočil, ki so neutrudljivo stremeli k cilju, tj. enotni obravnavi poškodovancev s hudo poškodbo glave v Sloveniji in s tem k boljšemu preživetju. Zahvaljujem se tudi Slovenskemu zdravniškemu društvu, ki je omogočilo, da bodo priporočene smernice našle pot do vsakega slovenskega zdravnika.


Downloads

Download data is not yet available.

References

Traumatic brain injury. A ESICM Multidisciplinary distance learning programme for intensive care training (PACT), 2000.

Guidelines for the management of severe head injury, 1995.

Advanced trauma life support, course for physicians, 1993.

Unterberg A. Severe head injury: improvement of outcome. Intensive Care Med 1995; 25: 348–9.

Stocchetti N, Rossi S, Buzzi F, Mattioli C, Paparella A, Colombo A. Intracranial hypertension in head injury: management and results. Intensive Care Med 1999; 25: 371–6.

Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije. Zdravstveni statistični letopis na spletni strani za leto 2001.

Marshall LF, Maas AIR, Marshall SB et al. A mulicenter trial on the efficacy of using tirilazid mesylate in cases of head injury. J Neurosurgery 1998; 89: 519–25.

How to Cite
1.
za intenzivno medicino S združenje. PRIPOROČENE SMERNICE ZA UKREPE IN ZDRAVLJENJE PRI POŠKODOVANCIH S HUDO POŠKODBO GLAVE. TEST ZdravVestn [Internet]. 1 [cited 5Aug.2024];73(1). Available from: http://vestnik-dev.szd.si/index.php/ZdravVest/article/view/2249
Section
Quality and safety